«پیغمبر اسلام(صلی الله و علیه وآله): هر وقت اخلاق قومی از دسـت رفت آن قوم را منقرض- شده باید دانست!»

هر وقت ملتی از جاده ی تقوی و فضیلت مـنحرف گردید و اعتنائی به راسـتی و حـق و عدالت نکرد آن ملت دیگر قابل بقاء و زیست نخواهد بود.
«ساموئیل اسمایلز» صورت و سیرت زیبائی بر دو گونه است: صوری و معنوی، در قسم اول میزان نه آنست که فقط از یک عضو از اعضاء صورت بحسن و زیـبائی آراسته باشد؛ چه افراد نادری یافت می گردند که حتی فاقد زیبائی برخی از اعضاء صورت باشند، بلکه ملاک حسن صوری، تناسب و همآهنگی خاصی است که میان اعضاء وجود داشته باشد.
در چنین صـورتی رمـز زیبائی وجود خواهد داشت، و اگر این تناسب و همآهنگی وجود نداشته باشد می گویند فلان کس مثلا دارای چشم زیبائی است، بدون اینکه کلمه ی زیبائی به طور مطلق درباره او گفته شود.
در این جهان هر موجودی برای هدفی آفریده شده اسـت،کمال و سعادت او نیز در رسیدن به همان هدف و مقصود است، انسان هم که موجودی از موجودات این جهان است از خلقت و آفرینش او هدف و مقصودی در نظر گرفته شده است، هدف نهائی انسان همان شخصیت بـارز انـسانیت و مقام عبودیت است البته رسیدن به هر مقصودی طریق و راه مخصوصی دارد که می بایستی از همان طریق براه افتاد. راهی که آدمی را به هدف او یعنی: «انسانیت» می رساند مجموعه ای است از دستوراتی که بنام «اخلاق» خوانده مـی شود.
در زیبائی مـعنوی عـینا همینطور است، یعنی در برابر شکل صوری؛ حقیقتی بنام سیرت وجود دارد؛ این صورت درونی مانند صورت خارجی زشتی و زیبائی دارد، چه او نیز دارای اعضاء و اجزاء معنوی است.
ممکن است برخی از اجزاء روحـی مـا زشت و ناپسند باشد، چنانچه برخی دیگر از آنها ممکن است نیکو و پسندیده باشد؛ ولی رمز زیبائی سیرت در آن است که اعتدال خاصی میان صفات و عواطف ما وجود داشته باشد، نتیجه ی ایـن تـعدیل صـفات آنست که زمام و اختیار صـفات را در عـهده ی خـود داشته به آسانی و راحتی بتوان آنها را کنترل نمود یعنی هنگامی که عقل فرمان می دهد که قوه غضب قیافه ی خود را ظاهر سازد؛ از جاده ی حـق و اعـتدال خـارج نشویم.
و همچنین گاه شهوت، از حصار عفت قدم بـیرون نـگذاریم. همچنین در مورد سایر احساسات و غرائز تعادل و همآهنگی را رعایت کنیم اگر این تناسب و انضباط میان تمام صفات روحی ما وجـود داشـته بـاشد دارای «اخلاق پسندیده» خواهیم بود.
اگر برجستگی و امتیازی در یکی و دوتا از اوصـاف روحی باشد، در چنین صورتی گویند: فلانی سخاوت داشته و یا اینکه متواضع
است، ولی هرگز نمی گویند: «اخلاق پسندیده» دارد، چه از یـک گـل بـهار نخواهد شد گرچه گل در هر حال مطبوع و زیبا است.
آذین کلام وادب (پرسش مهر )18 زیبائی ,وجود ,صورت ,است، ,اعضاء ,داشته ,وجود داشته ,اعضاء صورت منبع
مشخصات
- جهت مشاهده منبع اصلی و ادامه این مطلب این مطلب کلیک کنید
- در صورتی که این صفحه دارای محتوای مجرمانه است یا درخواست حذف آن را دارید لطفا گزارش دهید.
درباره این سایت